• CHALLENGE010

Meer jongeren structureel laten sporten (voetballen); via school én als sportvriend van stichting Excelsior4All. Dat is het doel van Challenge010. Leerlingen worden uitgedaagd om met hun team het beste van Rotterdam te worden. Net als op Amerikaanse high schools komen zij uit in een scholencompetitie. De leerlingen spelen in een tenue met de kleuren van hun school in combinatie van Excelsior en door deelname aan het Challenge010-team worden zij tevens direct sportvriend van stichting Excelsior4All. Er is dus een sterke koppeling tussen school en Excelsior. Door deelname aan deze intensieve vorm van teamsport, verleggen leerlingen ook vaak hun persoonlijke grenzen.

Waarom deelnemen?
Het team wordt gecoacht door een docent van school en getraind door trainers van Excelsior.  De trainingen worden gegeven door trainers van Excelsior, mensen die ervaring hebben op het gebied van training geven . Tijdens hun trainingen geven zij de deelnemers goede tips en is er veel aandacht voor verbetering om tot een topresultaat te komen.

Educatief sportklimaat
De trainer zorgt ook voor een eenduidig, veilig en educatief sportklimaat. Trainers worden hierin indien nodig ondersteund door pedagogische adviseurs van Rotterdam Sportsupport.

Contract
Deelnemen aan Challenge010 betekent ook dat er iets van de deelnemers verwacht wordt. Uiteraard betaal je als deelnemer een bijdrage als sportvriend bij Excelsior4All. Maar daarnaast onderteken je ook een contract, waarin je belooft je te houden aan de (gedrags)regels die horen bij Challenge010, en het goed functioneren binnen het team.

Coaching en begeleiding
Onderzoek wijst uit dat sportdeelname bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling en schoolcarrière van jongeren. Challenge010 biedt met haar programma sportdeelname voor scholieren, op regelmatige basis georganiseerd bij een vereniging.
Rotterdamse scholieren die meedoen aan Challenge010, verkleinen het risico op obesitas en diabetes, vergroten hun zelfvertrouwen, en leren omgaan met winst en verlies en de betekenis van samenwerken.

Locaties
Challenge010 is gestart in Rotterdam. Inmiddels hebben ook scholen uit Capelle aan den IJssel en Schiedam zich aangesloten bij de Challenge010-competitie. Topsportverenigingen Rotterdam Basketbal, Neptunus, Feyenoord en Excelsior Rotterdam organiseren samen met de SKVR de competities en trainingen. Lokale breedtesportverenigingen verzorgen trainingen voor de scholen bij hen in de buurt. Zo worden leerlingen lid van een vereniging die past bij hun omgeving.

Partners van CHALLENGE010