• Ruim 300 deelnemers tijdens Themaweek Gezondheid

Afgelopen week stonden de Excelsior Clinics en Excelsior Street League in het teken van Gezondheid. Tijdens de Themaweek Gezondheid namen ruim 300 deelnemers deel aan alle activiteiten rondom de Clinics op de pleintjes en de Street League wedstrijden. ,,Het doel is om tijdens de Themaweek Gezondheid het belang van gezonde voeding over te brengen aan de kinderen. Daarbij geldt ook een stukje bewustwording creëren bij de kinderen.” begint Projectcoördinator Jeroen van Galen.

Koude dagen

Dat de Themaweek Gezondheid in November plaatsvind is geen toeval. De donkere koude dagen en alle feestdagen komen er weer aan en daarom werd er besloten om November gezond af te sluiten. ,,We hebben eigenlijk deze week gekozen omdat het allemaal net vóór is. Zo wordt het weer donker en begint iedereen weer griepjes te krijgen. Dan hebben wij eigenlijk net dat extra’s te vertellen over het ziek zijn en wat je daar kan tegen doen door middel van een gezonde levensstijl.” gaat Jeroen van Galen verder.

300 stukken fruit

Gedurende de Themaweek Gezondheid werden er talloze bananen, appels en mandarijnen uitgedeeld aan de deelnemers van de Excelsior Clinics en Excelsior Street League. Meer dan 300 stukken fruit en 300 flesjes water verdiende de deelnemers door deel te nemen aan de activiteiten. ,,Dankzij samenwerkingen met de Plus in De Esch en de Albert Heijn op de Goudsesingel in Crooswijk konden wij de deelnemers dit aanbieden.” vertelt Jeroen van Galen.

Belang van gezonde voeding

Dat de kinderen niet altijd weten wat het belang is van een stuk fruit of het drinken van water, komt ook bij de activiteiten naar voren. ,,Het is nog steeds een beetje een taboe. Kinderen denk er best wel licht over op deze leeftijd al. Maar ik denk juist dat de doelgroep van 6 t/m 14 jaar dat de bewustzijn naar een gezonde levensstijl wel heel erg belangrijk is. Ze weten wel wat het is, dus dat is wel mooi. Maar nu is de bedoeling dat ze bij bijvoorbeeld een voetbaltraining eerder juist water gaan drinken in plaats van wat anders.” Het is daaroom ook niet zomaar dat er de nadruk wordt gelegd op gezondheid. ,,Een van onze pijler is gezondheid, die niet specifiek is toegewezen aan een project. Het loopt als het ware als ene rode draad door al onze projecten door. Daarvan is deze week een perfect voorbeeld hoe wij dit integreren in onze projecten.” sluit Jeroen van Galen af.

*Mounir El Hamdaoui over het belang van Gezonde voeding.