• JOHAN CRUIJFF FOUNDATION EN EXCELSIOR4ALL BEKRACHTIGEN SAMENWERKING

Op zondag 2 December werd de Excelsior Street League georganiseerd op de Cruijff Court Agniessebuurt. Tijdens de wedstrijden werd er voor het eerst gebruik gemaakt van 50 nieuwe Johan Cruijff Foundation ballen. Middels deze ballen bekrachtigde beide partijen nogmaals de samenwerking. ,,Je merkt gewoon dat het iets doet met die jongeren. Hoe wij de pleintjes aankleden met Excelsior Rotterdam uitingen, dat maakt het veel mooier als je dat op een Cruijff Court doet. Je creëert hiermee echt een WOW omgeving. Dat je dan met nieuwe Cruijff ballen aankomt, geeft dat ook weer een WOW-effect voor de jongeren.” aldus projectleider Andrean Loizides.

 

Nieuwe ballen

Om de banden tussen de Johan Cruijff Foundation en Excelsior4All te bekrachtigen gebruiken de Excelsior Clinics en de Excelsior Street League 50 ballen op de Johan Cruijff Courts. ,,De gesprekken lopen constant om elkaar te versterken en ondersteunen bij programmeringen. Ditmaal is het in de vorm van materialen. De Excelsior Street League is dan een perfecte mogelijkheid om deze voor het eerst in gebruik te nemen.” vertelt Andrean Loizides verder.

Burgerschap vaardigheden

,,Een Cruijff Court is gewoon top. De faciliteiten en uitstraling van zo’n pleintje geeft echt een boost aan een wijk. Wanneer wij actief zijn kleden wij de pleinen aan met onze uitingen en hiermee voeren wij de projecten binnen sportparticipatie en leefbaarheid nog krachtiger uit.” Zo lopen de normen en waarden en het verbeteren hiervan als een rode draad door de projecten Excelsior Clinics en Excelsior Street League. ,,We merkten al snel dat de normen en waarden vaak ver uit elkaar liggen op de pleinen. Om deze dichter bij elkaar te brengen proberen wij de jongeren hierop te wijzen. Enkele voorbeelden zijn het handen schudden, een veld schoon en bespeelbaar houden of het aanspreken op elkaars taalgebruik. Door deze herhaling het gehele schooljaar uit te voeren, richten wij uiteindelijk op het verbeteren van de burgerschap vaardigheden.” vertelt Andrean Loizides.

 

Samenwerking

Dat de nieuwe ballen een bevestiging zijn dat beide partijen in de toekomst elkaar meer willen gaan ondersteunen is een understatement. ,,We zijn al op alle 5 Cruijff Courts in onze werkgebieden actief met de Excelsior Clinics en Excelsior Street League. Hierbij hebben wij altijd evaluatiemomenten om te onderzoeken of en wat er nog meer valt te ondernemen op de pleintjes. Zo zijn we momenteel de mogelijkheden aan het onderzoeken rondom de Heroes of the Cruijff Courts. We zijn immers toch al bekend met de jongeren, daarom is de link snel gelegd. Op naar de toekomst!” sluit Andrean Loizides af.