• DEELNEMERS EXCELSIOR STREET LEAGUE EN POLITIE ROTTERDAM KOMEN DICHTERBIJ ELKAAR

De maand mei werd door de deelnemers van de Excelsior Street League afgetrapt met een workshop in samenwerking met partner politie Rotterdam. Op de Street League locaties van het Johan Cruijff Court Schuttersveld in Crooswijk en het Krajicek Court Donkersingel in Schiebroek streden de deelnemers niet alleen tegen hun leeftijdsgenoten, maar namen zij het ook op tegen de politie.

“In de werkgebieden van Excelsior4All heeft de doelgroep vaak een bepaald beeld van de politie’’, zegt projectleider Sportparticipatie en Leefbaarheid Andrean Loizides. “Doordat de politie aansluit bij het mooiste moment van de week voor de jongeren, namelijk het voetballen, ontstaat het idee en gevoel dat ze gezien worden. En niet alleen als zij een fout hebben begaan. De politie komt gewoon een potje voetballen kijken en zo komen de jongeren erachter dat er een persoon in het politie uniform zit en leren ze elkaar beter kennen. Dat is de grootste winst van een dag als vandaag.”

De workshop die in combinatie met een voetbaltoernooi wordt georganiseerd, is een van de vele workshops die wordt aangeboden aan de deelnemers van de Excelsior Street League. Zo heeft Excelsior4All in het verleden een workshop financiën georganiseerd in samenwerking met partner Rabobank Rotterdam en stond recent een workshop in het teken van het verbeteren van normen & waarden gekoppeld aan de straatcultuur. “Tijdens de workshop op 1 mei stond de omgang met de politie centraal. We merken dat de deelnemers niet altijd een goed beeld hebben van de politie, daarom was de inzet van de workshop om meer binding tussen de deelnemers en politie te krijgen”, zegt projectcoördinator Jeroen van Galen.

Opdrachten

Een onderdeel om deze binding te bewerkstelligen was gericht op het uitvoeren van opdrachten. Hierbij werden de deelnemers gekoppeld aan de agenten om deze gezamenlijk te voltooien. “Hoe meer tijd verstreek, hoe meer je zag dat de deelnemers en politie met elkaar optrokken. Sommige van de jongens wachtten in het begin nog af, terwijl anderen juist direct in gesprek gingen. Het mooie is dat de afwachtende jongens later ook met de politie in gesprek gingen. Dat was het mooiste en waar we het voor doen. Kleine opdrachten zoals het stellen van vragen over het werk van de politie zijn hier de perfecte tool voor. Daarnaast verdienen de deelnemers ook punten met het actief deelnemen aan de workshop”, vertelt Andrean Loizides.

Voetbalcompetitie

De Excelsior Street League staat bekend als een straatvoetbalcompetitie, waarbij jongens uit de wijk hun eigen team kunnen oprichten om op een zondag de strijd aan te gaan met andere teams uit de wijken Noord, Prins Alexander, Hillegersberg-Schiebroek en Kralingen-Crooswijk. “Meestal is de politie op deze wedstrijddagen ook aanwezig, maar is er niet veel diepgaande interactie zoals tijdens de workshop wel kan. Zo voetbalde de politie vandaag een potje mee, werden de jongens in de ‘boeien’ geslagen en mochten zij een rondje meerijden in de politiewagen. Dit zijn allemaal van die kleine activiteiten die het verschil kunnen maken en de deelnemers en de politie daadwerkelijk dichterbij elkaar brengen”, aldus Jeroen van Galen. Ook was er tijd en ruimte voor voetbal. Zo won team Izmirerf het voetbaltoernooi dat aan de workshop werd gekoppeld. Gefeliciteerd jongens!

Positieve samenwerking

Dat het de deelnemers en de politie bij elkaar brengt wordt ook beaamt door de politie zelf. Zo vertelt hoofdagent, taakaccent jeugd, René van Kan: “Zo’n workshop als vandaag bij het Schuttersveld vinden wij als team Maasrotte altijd leuk. Het is een leuke dag en wij verbinden onszelf door middel van sport met de jongeren in de wijk op een totaal andere manier. Op sommige momenten voel ik mij dan ook geen politieagent, gewoon omdat het ook echt leuk is om met die jongens om een balletje te trappen. Sport verbindt extreem goed en dat is juist het mooie aan zo’n dag.”

De samenwerking met de politie Rotterdam is cruciaal bij het organiseren van de Excelsior Street League. Zo weten beide partijen wat ze aan elkaar hebben en hebben zij dezelfde doelstelling. “De politie Rotterdam is een van de partners die dichtbij de projecten Excelsior Clinics en Street League staan. Daarnaast hebben wij dezelfde doelen en zitten wij op één lijn. Een dag als vandaag benadrukt dat ook alleen maar”, zegt Andrean Loizides. “De klik met Excelsior4All is er inderdaad al langer en als je dan ook nog op dezelfde lijn zit is dat nog fijner samenwerken. Voor ons heeft het ook zijn voordelen. Zo komen wij nog meer in contact met de jongeren en herkennen zij ons ook. Dat is weer een voordeel wat wij kunnen meenemen in onze eigen werkzaamheden”, aldus René van Kan.

Samen naar de toekomst

Dat er voor beide partijen nog veel werk aan de winkel is in Rotterdam is alom bekend. Zo hebben zij de ambitie om nog dichter met elkaar te gaan samenwerken. En dit geldt zelfs naast de projecten Excelsior Schools en Street League. Zo vinden binnenkort gesprekken plaats tussen projectcoördinator Demi van der Heiden van Excelsior Schools en de politie Rotterdam om van elkaars kennis gebruik te maken voor de jongeren in onze Rotterdamse werkgebieden. “Binnenkort gaan we rond de tafel over hoe wij elkaar eventueel kunnen ondersteunen op scholen. We zitten in een oriënterende fase. Zo zagen wij dat de politie onder meer voorlichting geeft op scholen over een aantal onderwerpen die spelen bij de jeugd van nu. Wij hebben een groot netwerk binnen Rotterdam met 32 scholen en zij de kennis over die onderwerpen. Dan is deze link tussen beide partijen snel gemaakt. Op naar een mooie toekomst!”

Wat is de Excelsior Street League?

De Excelsior Street League is een straatvoetbalcompetitie voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar (meiden tot 16 jaar), maar de Excelsior Street League is meer dan alleen maar voetballen:

WEDSTRIJDEN

Kies je eigen playground/ voetbalplein als thuislocatie, je speelt om en om op je eigen veld en bij andere teams (in het gebied waar je actief bent: NU, Kr-Cr, HiS of PA).

BUURTBIJDRAGES

Doe met je team iets terug voor de wijk in centrale activiteiten en door het team zelf georganiseerde activiteiten.

WORKSHOPS

Waar in we leren van elkaar binnen voor jullie nuttige onderwerpen.

Wil jij ook voetballen in een competitie van Excelsior? Schrijf je dan nu in via deze link!