• Amateurpartners Excelsior op ‘studiereis’ naar het Belgische Kortrijk!

Vertegenwoordigers en jeugdtrainers van de amateurpartners van Excelsior Rotterdam en personeel van de jeugdopleiding van de Kralingse club, vertrokken op woensdag 24 april om 8 uur ‘s ochtends met de bus naar de Belgische voetbalclub KV Kortrijk. De bijna drie uur durende busrit naar het zuiden van West-Vlaanderen betekende de start van een leuke, maar bovenal informatieve en leerzame dag die de aanwezigen heel wat nieuwe inzichten hebben gegeven!

Maatschappelijke betrokkenheid

De dag begon rustig met het bekijken van een training van het eerste elftal van KV Kortrijk en een korte rondleiding door het Guldensporenstadion. Om vervolgens het serieuzere werk op te pakken met de community manager van KV Kortrijk Simon Clinckemaillie. Hij vertelde boeiend over de wijze waarop zijn club de bezettingsgraad in het stadion omhoog wil krijgen, hoe hij het aantal fans wil laten groeien en over de verbindende en versterkende factor die Kortrijk heeft voor de mensen in de regio. Een leuk voorbeeld dat Clinckemaillie gaf over de maatschappelijke betrokkenheid van zijn club is dat er personeel vanuit de club op bezoek is geweest bij supporters die op het geboortekaartje van hun zoon het logo van Kortrijk hadden bedrukt. Ook wordt de supporter die het meeste geld ingezameld heeft voor een maatschappelijk doel met zijn of haar naam vermeld op de mouw van het shirt van ‘KVK’.

Jeugdopleiding KV Kortrijk

Na een verrukkelijke lunch pakten we de draad weer op met de jeugdmanager van Kortrijk Jelle Schelstraete. Hij vertelde hoe hij een aantal jaar geleden begonnen is met het ontwikkelen en toepassen van een volledig nieuwe manier van werken binnen de jeugdopleiding. Een aantal interessante punten die hij mededeelde over die nieuwe manier van werken, waren onder meer dat de club heel veel persoonlijke begeleiding vanuit verschillende trainers geeft aan hun jeugdspelers, spitsentrainingen zonder keepers geeft, de spelers tot aan de Onder 15 geen vaste positie op het veld geeft en dat de club geen spelers die ouder dan 15 jaar zijn meer naar de jeugdopleiding haalt. Daarnaast vertelde Schelstraete dat de club niet zomaar afwijkt van haar visie, iets wat door Ed van Haften, bovenbouwcoördinator van SC Excelsior, zeer gewaardeerd wordt: ,,Het is bijzonder om te zien dat Kortrijk hun beleid in alle rust probeert door te zetten en hier niet vanaf wijkt na een minder seizoen. Ze smeren het uit over een paar seizoenen en daarna nemen ze pas beslissingen.”

Jeugdcomplex

Nadat Jelle Schelstraete klaar was met zijn presentatie waren de aanwezigen natuurlijk nieuwsgierig geworden naar de trainingen van de jeugdteams en naar het jeugdcomplex van Kortrijk. Dus werd tegen het eind van de middag ook daar een kijkje genomen. Met name de jeugdtrainers van zowel de amateurpartners als die van Excelsior volgden de trainingen met veel belangstelling. Zo ook Bas Kooiman, jeugdtrainer bij Hellevoetsluis: ,,Het is altijd leuk om een kijkje te nemen op zo’n jeugdcomplex. Wellicht kan ik een trainingsvorm die ik hier nu zie ook toepassen bij het team dat ik zelf train.’’

Totstandkoming bezoek

,,Tijdens een uitwisseling tussen community managers uit Nederland en België in Eindhoven bij PSV spraken de clubs elkaar voor het eerst. Excelsior heeft toen laten weten dat zij graag een keer een bezoek aan ons wilde brengen”, laat Jelle Schelstraete weten. Een idee dat bij Kortrijk duidelijk in goede aarde viel. De club is namelijk op zoek naar een manier om haar visie te delen, daarover te discussiëren en daarvan te leren. ,,Ik deel graag onze informatie en vind het fijn daar feedback over te krijgen. Soms is die feedback positief, soms kritisch, maar je kunt er altijd van leren. Ik denk dat dat veel meer moet gebeuren in het voetballandschap”, aldus Schelstraete.